Frankofonia, kultura, ekologia, technologia
Francophonie, culture, écologie, technologie
Stowarzyszenie Francja-Polska

Stowarzyszenie Absolwentów Studiów
Francuskojęzycznych w Polsce

Association France-Pologne

Association des Anciens Elèves
des Formations Francophones en Pologne

Kuchnia polska kontra kuchnia francuska – pojedynek kulinarny French Touch

13 lipca 2017

Kalendarium

kwiecień 2024
MTWTFSS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
maj 2024
MTWTFSS
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
czerwiec 2024
MTWTFSS
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Data wydarzenia: 25 kwietnia 2024 00:00Kategorie:

Jednym z pomysłów organizatorów tegorocznej edycji projektu "French Touch" było skonfrontowanie kuchni polskiej i francuskiej, aby pokazać ich podobieństwa i różnice.

W Centrum Smak Kariery odbył się więc bezprecedensowy pojedynek kulinarny, do którego stanęło dwóch wybitnych szefów kuchni: Kuba Korczak i David Gaboriaud. Pojedynek miał formę rywalizacji, a jednak przybliżył obie kultury pokazując, jak wiele łączy Polskę i Francję. Różnorodność smaków, wybór dobrych produktów, troska o zdrowie swoje i bliskich to tylko część z tych elementów. Polska znana jest z gościnności, a Francja kojarzona ze słynną „convivialité”, czyli zamiłowaniem do wspólnego biesiadowania przy stole. Lubimy spożywać posiłki w gronie przyjaciół, rodziny, znajomych ciesząc się nie tylko przygotowanymi daniami, ale przede wszystkim wzajemnym towarzystwem. Starcie kulinarne okazało się kolejnym dowodem na przenikanie się naszych tradycji.

Podczas pojedynku, obaj ambasadorowie kampanii „French Touch” przygotowali dania w swoich narodowych odsłonach. Kuba Korczak na przystawkę zaserwował podwędzany tatar z sarny z pieczonym szpikiem, piklami i krakersem pieprzowym. Na danie główne kaczkę z puree z białych szparagów z cydrem, sosem truskawkowym aromatyzowanym rozmarynem i okruchami w palonym maśle, a na deser racuchy z lodami z zsiadłego mleka, cukrem pudrem lawendowym, kruszonką i mrożonymi malinami. David Gaboriaud natomiast na przystawkę przygotował grubo siekany tatar ze szczypiorkiem, musztardą Dijon, korniszonami i grzanką. Na danie główne magret z kaczki z puree ziemniaczanym, sosem pieprzowym i trybułą, a na deser tartaletki tatin z karmelizowanymi jabłkami, werbeną i solonym karmelem.

Dla wszystkich osób, które pragną posmakować tego co najlepsze mają do zaoferowania kuchnia polska i francuska, nasi mistrzowie przygotowali szczegółowe przepisy, które załączamy.

Przepisy na przystawkę >>

Przepisy na danie główne >>

Przepisy na deser >>